Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, haftada 3 frekans olarak planlanan THY’nin Şam seferlerinin Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Uraloğlu, bu seferlerin geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası için kritik bir rol oynayacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin, Suriye’de yeni bir dönemin başladığını gösterdiğini söyledi. Uraloğlu, “Suriye’deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından, Halep ve Şam Havaalanlarına ekipler göndererek mevcut durumu inceledik.” dedi. Bu incelemeler sonucunda, Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi amacıyla gerekli desteklerin sağlandığını vurguladı.
Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın da Şam’a bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptığını belirtti. “Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri, Suriye'de istikrarın tesisi için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini belirtti. “2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ile ülkemizi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdik.” dedi. Uraloğlu, iç hatlarda serbestleşmenin sektörde yeni bir çığır açtığını ifade etti.
Uraloğlu, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ve uçuş ağına 289 yeni nokta eklenerek 132 ülkede 352 noktaya ulaşıldığını belirtti. “THY’nin 2024 yılı içerisinde Amerika kıtasında Şili’ye ve Avustralya’ya sefer düzenlemesi hepimizi gururlandırdı.” diye ekledi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını belirtti. “2024 yılında havacılık sektöründe diğer ülkelerle iş birliğimizi sürdüreceğiz.” dedi. Uraloğlu, taşıyıcıların haklarını genişletmeye ve menfaatlerini korumaya devam edeceklerini vurguladı.
Havacılık sektöründe yolcuların ve havayolu taşımacılarının haklarını koruyacak yeni düzenlemeler başlatıldığını ifade eden Uraloğlu, “Uçak içerisinde taşkınlık yapanlara sert cezalar getirildi.” dedi. Bu düzenlemelerin, havacılıkta güvenliği artırmayı hedeflediği belirtildi.
Uraloğlu, 2002’de 34.5 milyon olan yolcu sayısının 2024 yılında 230 milyonun üzerine çıktığını kaydetti. “Toplam yolcu trafiğinde 2023'e göre yüzde 7,5 artış yaşandı.” dedi. Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın da önemli bir rol oynadığını belirtti.
İstanbul Havalimanı'nın, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma hedefiyle 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, “THY, dünyanın bir numaralı havayolu şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” dedi.
Bakan Uraloğlu, THY’nin 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu belirtti. “THY, neredeyse tüm dünyayı kanatları altına almış durumda.” dedi. Uraloğlu, THY’nin 2024 yılında turizme katkısının 17,3 milyar dolar olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, “THY’nin başarıları, sadece bir şirketin zaferi değil, Türkiye’nin gurur kaynağıdır.” diyerek sözlerini tamamladı. Bu zirvenin, THY'nin gelecekte daha büyük başarılara imza atması için önemli bir adım olduğunu vurguladı.